joi, 15 mai 2014

Securitate electrica, partea a II-a

Daca intelegem natura fenomenului electricitatii, atunci putem intelege si ce anume creeaza pericolele electrice si, respectiv, evitarea lor. Un pericol poate exista oricand corpul uman poate deveni calea electricitatii spre pamant. Indiferent daca tensiunea electrica este inalta sau joasa, curentul electric poate cauza rani grave sau chiar moartea, daca strabate corpul uman.

PERICOLE ELECTRICE

Electricitatea nu este periculoasa daca este folosita cu atentie. Totusi, in multe cazuri, in special in constructii, firele electrice pot sa nu fie izolate. Mai mult, echipamentul electric si firele electrice pot deveni periculoase in urmatoarele situatii:
  •  sunt deteriorate
  •  nu sunt instalate corect
  •  nu sunt intretinute corect
  •  nu sunt folosite corect
  •  sunt avariate 

Aceste situatii pot crea pericole electrice. Desi unele pericole electrice nu pot fi observate, exista totusi unele semne dupa care trebuie sa ne conducem. De asemenea, exista cateva reguli care ne apara de pericole electrice:

  • Trebuie sa stii unde se afla intrerupatorul oricarui echipament electric pe care il folosesti. Cere instructiuni privind operarea oricarui echipament electric pe care nu il cunosti. Niciodata nu conecta echipament sau aparat electric, care are semnul "Avariat".
  • Ai grija ca firele electrice, sau prelungitorul sa nu treaca prin apa, sau deasupra ei. Niciodata nu te atinge de un aparat electric, daca mainile sau picioarele tale sunt in contact cu apa. Niciodata nu folosi echipament electric afara daca ploua.
  • Daca se arde o siguranta, atunci muta echipamentul electric la un alt circuit. Daca se arde siguranta, din nou,  atunci cheama un electrician sa verifice circuitul.
  • Pastreaza prelungitoarele in mod corespunzator, pentru a preveni deteriorarea lor. Arunca si ignora orice fire electrice, care au izolatia deteriorata, sau care nu o au deloc. Nu amplasa prelungitoarele in zonele in care automobilele ar putea trece peste ele.
  • Deconecteaza aparatele electrice inainte de a le muta, ajusta, curata sau repara. Numai electricienii calificati trebuie sa opereze cu reparatia obiectelor electrice si a firelor electrice.

DACA  ARE LOC UN ACCIDENT:

Daca esti prima persoana care a sosit la locul unui accident electric, fii extrem de atent! Exista posibilitatea sa mai existe fire si echipamente electrice sub tensiune prin apropiere. Nu deveni urmatoarea victima. Inainte de a face ceva: 

  • Suna si cheama ajutoare calificate. Nu permite altor persoane sa faca ceva pana cand nu este deconectata energia electrica.  
  • Daca victima nu se mai afla in contact cu sursa de energie electrica, atunci ea trebuie miscata intr-un loc sigur. Ofera primul ajutor, daca este necesar.
  • Daca victima inca este in contact cu o sursa de energie electrica de tensiune joasa ( 0.4 kV), cauta repede intrerupatorul, sau sursa de energie electrica si deconecteaz-o, daca este posibil.
  • Daca nu este posibil punctul de mai sus, atunci poti incerca sa separi victima de sursa de energie electrica cu ajutorul unui obiect uscat, care nu conduce electricitatea, sau cu un alt material izolator.
  • Nu atinge victima daca ea se afla inca in contact cu sursa de energie electrica. Desi multe materiale nu conduc electricitatea la orice tensiune, ele trebuie sa fie uscate.
  • Daca este imposibil sa separi victima de sursa electrica de joasa tensiune, atunci nu te apropia, si nu permite altor persoane sa o faca.
  • Daca in accident sunt implicate fire de tensiune inalta (mai mult de 0.4 kV), insusi pamantul pe care stai poate fi un pericol. Pastreaza o distanta de cel putin 10 metri si nu permite altor persoane sa se apropie, pana cand nu vin persoanele calificate in ajutor.
  • Daca te afli intr-un automobil, sau intr-un vehicul care se afla in contact cu electricitatea, nu te misca din loc. Esti in mai multa siguranta acolo unde te afli. Daca vei incerca sa parasesti vehiculul, tu poti deveni o cale pentru electricitate de a ajunge in pamant. Daca, totusi, trebuie sa parasesti vehiculul care este in contact cu electricitatea, din cauza unui incendiu sau a unei posibile explozii, nu te atinge de automobil si pamant in acelasi timp.




joi, 8 mai 2014

Securitatea electrica

Citeam zilele trecute despre un adolescent din Bucuresti, care a murit dupa ce s-a electrocutat in zona Garii Baneasa, in timp ce voia sa faca fotografii. Am inteles, din articol, ca acesta nu a fost un caz izolat, ca spitalele se confrunta cu multiple cazuri de tineri, mare parte baieti de varsta scolara, electrocutati, cu leziuni masive de arsura si traumatisme asociate. Tragic, dar previzibil!

Incerc, de ceva vreme, sa trag un semnal de alarma in legatura cu pericolul pe care-l reprezinta instalatiile electrice atunci cand nu sunt corect executate, sau cand regulile de baza privind utilizarea instalatiilor nu sunt cunoscute, sau, mai rau, sunt ignorate. Cu siguranta nu am facut suficiente demersuri, vocea mea nu a fost auzita si de aceea simt nevoia sa mai trag odata SEMNALUL DE ALARMA!

Dragi parinti, profesori, autoritati locale! Sa gasim impreuna modalitatea de a invata copiii nostri sa se apere de pericolul electrocutarii!

Dragi tineri! Viata este cel mai frumos dar pe care l-ati primit! Pretuiti ceea ce aveti in mod responsabil. Pretul este infim: cunoasterea si respectarea regulilor de protectie impotriva electrocutarii!

ELECTRICITATEA: Ce stim despre ea? 

Nu este nevoie de o tensiune inalta, sau de o intensitate mare pentru a ucide pe cineva. In fiecare an, electricitatea ucide sute de persoane acasa si la locul de munca si mii de oameni sunt in pericol real, deoarece se afla in apropierea tensiunii electrice. Este nevoie de 1 000 miliamperi(mA) pentru a aprinde un bec electric de 100 W. In conditii ideale, doar 50 de miliamperi(mA) sunt de ajuns pentru a ucide.

Cum putem evita un soc electric?  Sa ne amintim regula de aur: NU ATINGE!
  • Electricitatea ia orice cale pentru a ajunge la pamant.
  • Electricitatea este un curent de electroni. Curentul de electroni este similar cu curentul de apa. Asa cum apa trece printr-un furtun, la fel electronii trec printr-un circuit (conductor electric). Electronii vor parasi circuitul numai daca vor gasi o cale mai buna (mai usoara, mai rapida) de a ajunge la pamant.
  • Electricitatea trece prin apa la fel de usor cum trece prin conductoarele  electrice, care transporta electricitatea in casele oamenilor. Corpul nostru este 70 % APA. Daca ne atingem de un circuit parcurs de curent si ne atingem de pamant in acelasi timp, atunci NOI DEVENIM CEA MAI SCURTA CALE SPRE PAMANT.
  • Daca tu devii o parte a caii spre pamant, electricitatea va trece prin tine cauzandu-ti rani grave, sau chiar decesul. Daca tu te atingi de un fir electric sub tensiune, in timp ce esti cu picioarele pe pamant, sau daca te atingi de ceva ce se afla pe pamant, atunci tu poti deveni cea mai scurta cale pentru electricitate spre pamant.
  • Un fir electric aruncat peste liniile electrice aeriene, sau un conductor rupt, care a cazut pe pamant, reprezinta oportunitati pentru electricitate de a ajunge la pamant, si aceste oportunitati sunt reale. Daca tensiunea sau intensitatea sunt destul de mari, chiar si izolarea de cauciuc a manusilor sau incaltamintei nu te vor proteja.
  • NU ATINGE UN FIR ELECTRIC CAZUT LA PAMANT!
  • Tesutul uman este un alt exemplu bun de conductor. Daca un material este un conductor de electricitate, el poate deveni calea electricitatii spre pamant. Daca devii o parte a caii electricitatii catre pamant, atunci curentul electric va trece instantaneu prin corpul tau. De cele mai multe ori, rezultatul trecerii curentului electric prin corpul omenesc inseamna DECES!
  • Daca porti manusi si incaltaminte cu izolare, atunci electricitatea ar putea sa nu treaca prin corpul tau spre pamant, adica tu devii un izolator. Totusi, daca tensiunea sau intensitatea sunt destul de mari, chiar si izolarea prin/cu cauciuc nu te va proteja. Spre exemplu, rotile de cauciuc ale unui automobil nu pot fi folosite ca izolator, deoarece tensiunea inalta poate sa le sparga, astfel permitand curentului electric trecerea in pamant.

Sa nu uitam! Fiecare meserie are riscurile ei! Exista oameni care stau fata in fata cu instalatiile electrice zi de zi. Exploateaza, intretin si repara instalatii electrice, pentru ca noi sa ne putem bucura de toate beneficiile pe care ni le ofera energia electrica. Ei sunt cei care, in momentul in care se intrerupe curentul electric in casa noastra, in scoala noastra, in uzina noastra identifica locul defect si repara, refac alimentarea cu energie electrica. Ei cunosc cel mai bine regulile, pe care vi le-am dezvaluit si le respecta cu sfintenie! Numai asa pot sa se intoarca acasa la familia si la copiii lor sanatosi!

( va urma)