joi, 8 mai 2014

Securitatea electrica

Citeam zilele trecute despre un adolescent din Bucuresti, care a murit dupa ce s-a electrocutat in zona Garii Baneasa, in timp ce voia sa faca fotografii. Am inteles, din articol, ca acesta nu a fost un caz izolat, ca spitalele se confrunta cu multiple cazuri de tineri, mare parte baieti de varsta scolara, electrocutati, cu leziuni masive de arsura si traumatisme asociate. Tragic, dar previzibil!

Incerc, de ceva vreme, sa trag un semnal de alarma in legatura cu pericolul pe care-l reprezinta instalatiile electrice atunci cand nu sunt corect executate, sau cand regulile de baza privind utilizarea instalatiilor nu sunt cunoscute, sau, mai rau, sunt ignorate. Cu siguranta nu am facut suficiente demersuri, vocea mea nu a fost auzita si de aceea simt nevoia sa mai trag odata SEMNALUL DE ALARMA!

Dragi parinti, profesori, autoritati locale! Sa gasim impreuna modalitatea de a invata copiii nostri sa se apere de pericolul electrocutarii!

Dragi tineri! Viata este cel mai frumos dar pe care l-ati primit! Pretuiti ceea ce aveti in mod responsabil. Pretul este infim: cunoasterea si respectarea regulilor de protectie impotriva electrocutarii!

ELECTRICITATEA: Ce stim despre ea? 

Nu este nevoie de o tensiune inalta, sau de o intensitate mare pentru a ucide pe cineva. In fiecare an, electricitatea ucide sute de persoane acasa si la locul de munca si mii de oameni sunt in pericol real, deoarece se afla in apropierea tensiunii electrice. Este nevoie de 1 000 miliamperi(mA) pentru a aprinde un bec electric de 100 W. In conditii ideale, doar 50 de miliamperi(mA) sunt de ajuns pentru a ucide.

Cum putem evita un soc electric?  Sa ne amintim regula de aur: NU ATINGE!
  • Electricitatea ia orice cale pentru a ajunge la pamant.
  • Electricitatea este un curent de electroni. Curentul de electroni este similar cu curentul de apa. Asa cum apa trece printr-un furtun, la fel electronii trec printr-un circuit (conductor electric). Electronii vor parasi circuitul numai daca vor gasi o cale mai buna (mai usoara, mai rapida) de a ajunge la pamant.
  • Electricitatea trece prin apa la fel de usor cum trece prin conductoarele  electrice, care transporta electricitatea in casele oamenilor. Corpul nostru este 70 % APA. Daca ne atingem de un circuit parcurs de curent si ne atingem de pamant in acelasi timp, atunci NOI DEVENIM CEA MAI SCURTA CALE SPRE PAMANT.
  • Daca tu devii o parte a caii spre pamant, electricitatea va trece prin tine cauzandu-ti rani grave, sau chiar decesul. Daca tu te atingi de un fir electric sub tensiune, in timp ce esti cu picioarele pe pamant, sau daca te atingi de ceva ce se afla pe pamant, atunci tu poti deveni cea mai scurta cale pentru electricitate spre pamant.
  • Un fir electric aruncat peste liniile electrice aeriene, sau un conductor rupt, care a cazut pe pamant, reprezinta oportunitati pentru electricitate de a ajunge la pamant, si aceste oportunitati sunt reale. Daca tensiunea sau intensitatea sunt destul de mari, chiar si izolarea de cauciuc a manusilor sau incaltamintei nu te vor proteja.
  • NU ATINGE UN FIR ELECTRIC CAZUT LA PAMANT!
  • Tesutul uman este un alt exemplu bun de conductor. Daca un material este un conductor de electricitate, el poate deveni calea electricitatii spre pamant. Daca devii o parte a caii electricitatii catre pamant, atunci curentul electric va trece instantaneu prin corpul tau. De cele mai multe ori, rezultatul trecerii curentului electric prin corpul omenesc inseamna DECES!
  • Daca porti manusi si incaltaminte cu izolare, atunci electricitatea ar putea sa nu treaca prin corpul tau spre pamant, adica tu devii un izolator. Totusi, daca tensiunea sau intensitatea sunt destul de mari, chiar si izolarea prin/cu cauciuc nu te va proteja. Spre exemplu, rotile de cauciuc ale unui automobil nu pot fi folosite ca izolator, deoarece tensiunea inalta poate sa le sparga, astfel permitand curentului electric trecerea in pamant.

Sa nu uitam! Fiecare meserie are riscurile ei! Exista oameni care stau fata in fata cu instalatiile electrice zi de zi. Exploateaza, intretin si repara instalatii electrice, pentru ca noi sa ne putem bucura de toate beneficiile pe care ni le ofera energia electrica. Ei sunt cei care, in momentul in care se intrerupe curentul electric in casa noastra, in scoala noastra, in uzina noastra identifica locul defect si repara, refac alimentarea cu energie electrica. Ei cunosc cel mai bine regulile, pe care vi le-am dezvaluit si le respecta cu sfintenie! Numai asa pot sa se intoarca acasa la familia si la copiii lor sanatosi!

( va urma)


Un comentariu:

  1. Regula de baza este pastrarea distantei de siguranta fata de partile aflate sub tensiune si executarea lucrarilor cu instalatia scoasa de sub tensiune precum si verificarea lipsei de tensiune la instalatie inainte de inceperea lucrarii.
    Referitor la ultimul paragraf - angajatii operatorului de distributie cunosc bine regulile de protectia muncii, insa nu le respecta intotdeauna. Cel putin asta este situatia la entitatile inca neprivatizate.
    Fie se grabesc sa termine interventia sau lucrarea deoarece le asteapta inca alte sarcini care trebuie finalizate ori trebuie sa se incadreze in fereastra de timp aprobata de dispecer pentru retragerea instalatiei din exploatare, fie din comoditate.
    Sunt cazuri cand masurile de protectia muncii necesita mai mult timp decat operatiunea propriu-zisa.
    Instructajele de obicei se refera doar la masurile de protectia muncii si nu la modul de realizare practica a lucrarilor cu respectarea normelor de protectia muncii, folosind echipamentele de protectie si sculele aflate in dotare care in unele cazuri ingreuneaza sau nu permit executarea unor operatiuni deoarece nu intotdeauna sunt tocmai adecvate pentru operatia respectiva, iar in unele situatii nici instalatia nu poate fi scoasa de sub tensiune, factor de risc suplimentar.

    RăspundețiȘtergere