luni, 31 martie 2014

Cat costa, de fapt... factura la energie electrica?

Una din dorintele mele dintotdeauna a fost sa stabilesc referentiale si sa fac comparatii: mai bine, mai rau, mai mult, mai putin, iar apoi sa caut explicatii, care sa contribuie cate putin la invatarea mea zilnica. In Ziarul Financiar, din data de 24 Martie, Cristina Rosca a facut o analiza privind costurile zilnice, pe care si le permite romanul, analiza intitulata sugestiv: “Cu salariul pe o luna un roman isi cumpara 15 cosuri cu alimente. Un german isi permite de trei ori mai mult

Mi-a placut modul de abordare a problemei, cat si concluzia: desi oamenii incearca sa rationalizeze consumul, factura creste. La majoritatea alimentelor (cu cateva exceptii, desigur) preturile din Romania nu sunt cele mai mici din Europa, in timp ce salariul mediu este printre cele mai reduse din Europa.

De ce nu am extinde aceasta analiza si la energia electrica? Exista cateva intrebari care, inca nu au beneficiat de un raspuns adecvat in fata consumatorului de energie electrica. Una dintre intrebarile corecte ar fi: cate facturi medii de electricitate poate plati un roman cu salariul mediu din Romania? Sau parafrazand articolul de care aminteam, putem reformula astfel:


 “Cu salariul pe o luna un roman isi plateste  18,67  facturi la electricitate. Un german plateste 54 de facturi.”


UM
Romania
Germania

Consum mediu lunar
KWh
150
150

Pret mediu unitar pe factura de  electricitate
EUR
0.131
0.25
1.9
Factura medie la electricitate
EUR
19.65
37.5






Salar mediu net *
EUR
367
2050






Cate facturi se pot achita cu un salariu mediu?
nr.
18.7
54.7
2.9
*Sursa : Wikipedia



UM
Romania
lei/KWh
Romania
EUR?
%
pret energie
lei/KWh
0.4199
0.0933
70.74%
pret cogenerare
lei/KWh
0.0184
0.0041
3.10%
pret certificat verde
lei/KWh
0.0357
0.0079
6.02%
acciza en. electrica
lei/KWh
0.0047
0.0011
0.80%
TVA
lei/KWh
0.1149
0.0255
19.35%
Pret mediu de facturare
lei/KWh
0.5937
0.1319
100.00%

Concluzia? Situatia prezentata in Ziarul Financiar, referitoare la cosul pe care si-l poate permite un roman, se pastreaza si in cazul energiei electrice. Puterea de cumparare a unui german este de 2,9 ori mai mare fata de cea a unui roman si atunci cand este vorba de factura de electricitate. Cu un amendament: media consumului de electricitate la consumatorii casnici in Germania NU ESTE de 150 KWh/luna, ci este dubla sau chiar tripla.

Pentru a scadea valoarea facturii de electricitate nu este necesar (sau suficient) sa fie redus tariful la energie electrica, sau celalalte taxe si accize, desi in plan politic se poate decide si aceasta strategie. Nu as miza foarte tare pe acest mod de reducere a facturii.
As miza, insa, pe reducerea facturii prin utilizarea eficienta a energiei de catre fiecare dintre noi; utilizarea energiei electrice intr-o maniera responsabila poate sa conduca la reducerea facturii de electricitate.

Un exemplu elocvent este inlocuirea unui frigider achizitionat acum 10 ani cu unul nou din clasa energetica A++: doar aceasta inlocuire va poate aduce 1 luna de consum mediu de energie electrica fara sa platiti. Cum? Sa facem un calcul simplu:

§ Consum mediu lunar de energie electrica: 150 KWh
§  Factura medie lunara la electricitate in prezent: 88,4 lei respectiv  19,65 EUR
§  Economisire anuala prin achizitia unui frigider clasa energetica A++ : 16 KWh/luna (194 KWh/an)
§  Consum mediu lunar de energie electrica cu noul frigider: (150 – 16) Kwh/luna=134 KWh/luna)
§  Factura medie la electricitate in viitor: 79,5 lei resp 17,7 EUR
§  Economisire anuala: 194 KWh reprezentand 115 lei , respectiv  25,59 EUR


CONCLUZIA: fata de situatia curenta, veti consuma intr-un an energia pe care astazi o consumati doar in 10,7 luni si veti plati doar ceea ce platiti astazi pentru 10,7 luni.

Doresc sa mai transmit un mesaj consumatorilor de energie electrica: VA ROG SA NU MA CREDETI PE CUVANT! VERIFICATI VERIDICITATEA SPUSELOR MELE!  Cu cat va veti convinge mai repede, cu atat confortul dumneavoastra va spori !

Acesta a fost doar un exemplu si va promit sa revin pe viitor cu exemple similare, care sa va ajute sa luati decizii intelepte privind consumul de energie electrica.



miercuri, 26 martie 2014

Investitii, investitii, investitii….


Am citit astazi un articol foarte interesant in Business Magazin, intitulat “Sapte tendinte critice emergente in infrastructura in 2014”, scris de Daniela Nemoianu, Partener Executiv la KPMG Romania, care incearca, cu succes as spune eu, sa ridice valul de ceata de pe problemele care ar trebui sa-i preocupe pe toti actorii mediului economic romanesc; unde trebuie sa investim? Sunt investitiile in infrastructura necesare si prioritare? Cine va suporta costul acestor investitii? Cati dintre cei care ar trebui sa suporte aceste costuri isi pot permite efortul?
Eu as vrea sa aduc subiectul in zona retelei electrice de distributie si sa incerc sa aprofundez analiza.

Reteaua electrica (RE in mai toate documentele oficiale) este, elementar vorbind, o infrastructura formata din conductoare de legatura intre locul unde se produce energia electrica si locul unde aceasta se consuma. Tehnic avem doua sisteme de retea lucrand impreuna: Reteaua Electrica de Transport (RET), administrata de SNTEE Transelectrica si Reteaua Electrica de Distributie (RED), administrata in Romania de 8 Operatori de Distributie zonali.


Reteaua electrica este un monopol natural, iar activitatea de distributie a energiei electrice este reglementata. Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) este institutia statului roman, care are rolul (printre altele) de a stabili, coordona si monitoriza principiile, regulile si indicatorii de performanta in activitatea de distributie a energiei electrice. Reteaua electrica are caracter de utilitate publica in sensul ca deserveste comunitatea in regim nediscriminatoriu si este parte integranta din infrastructura locala si regionala.

Investitiile in infrastructura electrica se refera cu precadere la investitii in retelele electrice de inalta, medie si joasa tensiune, cu scopul de a asigura continuitatea in alimentarea cu energie electrica a tuturor consumatorilor, in conditii de calitate, securitate si eficienta economica.

Volumul de instalatii electrice in zona deservita de CEZ Distributie este remarcabil: 9286 Km retea de 110 KV (imaginati-va, cu aproximatie, o retea lunga din Craiova pana la Tokyo), 21454 Km retea de medie tensiune (o retea care ar da ocol Romaniei de aproape 7 ori) si 56261 Km retea de joasa tensiune (o retea care ar ocoli Terra, la nivelul ecuatorului, o data si jumatate). Toate aceste instalatii electrice asigura alimentarea cu energie electrica a 1,4 milioane de clienti, consumatorii de energie electrica inregistrand un consum anual de 8334 milioane KWh. Vechimea medie a retelei electrice din zona de operare CEZ este, in medie, de 40 - 45 de ani, in consecinta, se apropie de durata de viata, necesitand investitii serioase de modernizare si retehnologizare.

Dupa privatizare (anul 2005), CEZ Distributie a investit, in medie, 50 milioane de EURO anual in reteaua de distributie din zona Olteniei si, dupa estimarile noastre, am reusit sa modernizam 15% din volumul de instalatii aflat in administrare. Tot acest efort investitional ar urma (teoretic) in conformitate cu metodologia de stabilire a tarifului de distributie a energiei electrice, sa fie remunerat de catre ANRE prin cresterea corespunzatoare a tarifului de distributie si ar trebui sa fie regasit in factura de energie electrica la consumatorul final. Cine urmeaza sa suporte acest cost?
Beneficiarul efortului investitional este Consumatorul de energie electrica, care poate, in urma reabilitarii retelei electrice, sa primeasca servicii de distributie a energiei electrice la nivelul asteptat de calitate: cu un numar redus de intreruperi (SAIFI) si cu o durata medie de intreruperi diminuata (SAIDI). In consecinta, cresterea calitatii vine la pachet cu costul acesteia. 

Este pregatit consumatorul sa suporte cresterea calitatii? Eu cred ca da, cu conditia sa comunicam transparent, sa explicam nevoia de investitii si riscul intarzierii lor. De asemenea, este imperios necesar sa intelegem ca decizia de a investi in infrastructura electrica este o decizie pe termen lung si deciziile locale si regionale nu pot fi eficiente si eficace in absenta unei strategii nationale.
2014 va trebui sa fie un an decisiv: vom construi o strategie pentru viitorii 20 de ani ai Sectorului Energetic National si ne asteptam ca aceasta strategie sa balanseze resursele de care dispune Romania cu grija pentru un cer curat in viitor si cu un consum eficient si responsabil. Vom deschide usa inovatiilor tehnologice cu aplicatii in energie pentru a putea beneficia de o crestere a calitatii serviciilor.
 
“O crestere de 10% in sumele alocate sectorului infrastructurii poate conduce la o crestere de 1% in productia unei tari.” (Business Magazin, “Sapte tendinte critice emergente in infrastructura in 2014”).

luni, 24 martie 2014

Declaratie de intentie

Incep cu o marturisire: prezenta mea in spatiul de blogging este o provocare pe care am cantarit-o indelung, dar pe care mi-am asumat-o total. Cel mai puternic argument a fost, probabil, acela ca energia are nevoie de voci care sa o explice, sa o traduca, sa o dezvolte si sa o dezbata. Iar in centrul sectorului energetic se afla si se va afla mereu el, Consumatorul.

M-am hotarat sa deschid un canal de comunicare cu toti aceia care isi doresc informatii despre modul in care energia electrica le poate impacta traiul zilnic, situatia economica, slujba, confortul de zi cu zi. Cunoasterea reglementarilor specifice distributiei si furnizarii energiei electrice a devenit o necesitate cotidiana. Presa abunda in stiri si interviuri legate de Sistemul Energetic National, volumul de informatii cu care se confrunta cititorul este foarte ridicat, iar acesta trebuie sa aiba instrumentele de a interpreta informatiile ca simplu consumator de energie electrica. Mi-am propus un spatiu in care Consumatorul sa aiba un acces facil la informatia relevanta pentru el.

Voi folosi dialogul cu voi pentru a identifica si sprijini acele zone de interes in care legislatia specifica necesita explicatii, dar si moduri de aplicare spre beneficiul Consumatorului, in situatii obisnuite, dar si exceptionale, pentru ca aud adeseori intrebari precum „Cum poate clientul sa beneficieze de prevederile legale in domeniu?”, „Exista cai de imbunatatire?”, „Ce diferente exista intre sistemul din Romania si cel aplicat in alte tari?”. Destul de rar, insa, aud si raspunsuri complete, pertinente si, mai ales, aplicabile.

Invit cu caldura sa mi se alature pe aceasta platforma si autoritatile publice locale pentru un dialog constructiv. De cele mai multe ori, in fata cetatenilor stau primarii si li se solicita informatii si sprijin in legatura cu racordarea la reteaua electrica, relatia cu operatorul local de distributie sau factura la electricitate. Speranta mea este ca voi putea fi un sprijin si pe aceasta cale pentru autoritatile publice locale.

Mi-ar placea sa reusim sa cream impreuna un spatiu pentru „idei de mai bine” in serviciul de distributie a energiei electrice, corelat cu pretul pe care suntem dispusi sa il platim. Sa raspundem la intrebari precum „Cum sa reducem factura la energie electrica?”, „Securitatea electro-energetica este un lux sau o necesitate?”, „Cum punem in practica eficienta energetica?” sau, altfel spus, „Exista cai de economisire a energiei la dispozitia tuturor?”, „Ce materiale ar trebui sa utilizam in constructia instalatiilor electrice pentru a obtine cel mai bun raport cost/beneficiu” sau „Exista materiale cu adevarat ieftine? Cat ne costa, de fapt, calitatea scazuta a unui echipament?”.

Imi propun sa va raspund la intrebarile legate de racordarea la reteaua de energie electrica, solutii pentru energia regenerabila si generarea distribuita, executarea lucrarilor de alimentare cu energie electrica, solutiile optime pentru instalatii electrice interioare si de utilizare, incheierea contractului de furnizare a energiei electrice, eligibilitate, deschiderea pietei de energie electrica pentru consumatorii casnici si agenti economici mici consumatori, drepturi si obligatii in derularea contractului de distributie a energiei electrice, tarife de energie electrica activa si reactiva, piata reglementata de energie electrica, furnizorul de ultima instanta, imbunatatirea factorului de putere in scopul reducerii facturii de energie si a pierderilor de energie etc.


Si tot pentru a va oferi instrumentele de care aveti nevoie pentru cele mai bune alegeri legate de serviciile de energie electrica, imi propun sa va prezint, ori de cate ori voi avea ocazia, acele produse, echipamente, materiale a caror performanta o pot confirma prin experienta operationala pe care o am. Sper ca acesta sa fie un loc de intalnire pentru consumatori, furnizori de servicii de calitate, profesionisti din energie si surse utile de informare pentru fiecare vizitator.