luni, 24 martie 2014

Declaratie de intentie

Incep cu o marturisire: prezenta mea in spatiul de blogging este o provocare pe care am cantarit-o indelung, dar pe care mi-am asumat-o total. Cel mai puternic argument a fost, probabil, acela ca energia are nevoie de voci care sa o explice, sa o traduca, sa o dezvolte si sa o dezbata. Iar in centrul sectorului energetic se afla si se va afla mereu el, Consumatorul.

M-am hotarat sa deschid un canal de comunicare cu toti aceia care isi doresc informatii despre modul in care energia electrica le poate impacta traiul zilnic, situatia economica, slujba, confortul de zi cu zi. Cunoasterea reglementarilor specifice distributiei si furnizarii energiei electrice a devenit o necesitate cotidiana. Presa abunda in stiri si interviuri legate de Sistemul Energetic National, volumul de informatii cu care se confrunta cititorul este foarte ridicat, iar acesta trebuie sa aiba instrumentele de a interpreta informatiile ca simplu consumator de energie electrica. Mi-am propus un spatiu in care Consumatorul sa aiba un acces facil la informatia relevanta pentru el.

Voi folosi dialogul cu voi pentru a identifica si sprijini acele zone de interes in care legislatia specifica necesita explicatii, dar si moduri de aplicare spre beneficiul Consumatorului, in situatii obisnuite, dar si exceptionale, pentru ca aud adeseori intrebari precum „Cum poate clientul sa beneficieze de prevederile legale in domeniu?”, „Exista cai de imbunatatire?”, „Ce diferente exista intre sistemul din Romania si cel aplicat in alte tari?”. Destul de rar, insa, aud si raspunsuri complete, pertinente si, mai ales, aplicabile.

Invit cu caldura sa mi se alature pe aceasta platforma si autoritatile publice locale pentru un dialog constructiv. De cele mai multe ori, in fata cetatenilor stau primarii si li se solicita informatii si sprijin in legatura cu racordarea la reteaua electrica, relatia cu operatorul local de distributie sau factura la electricitate. Speranta mea este ca voi putea fi un sprijin si pe aceasta cale pentru autoritatile publice locale.

Mi-ar placea sa reusim sa cream impreuna un spatiu pentru „idei de mai bine” in serviciul de distributie a energiei electrice, corelat cu pretul pe care suntem dispusi sa il platim. Sa raspundem la intrebari precum „Cum sa reducem factura la energie electrica?”, „Securitatea electro-energetica este un lux sau o necesitate?”, „Cum punem in practica eficienta energetica?” sau, altfel spus, „Exista cai de economisire a energiei la dispozitia tuturor?”, „Ce materiale ar trebui sa utilizam in constructia instalatiilor electrice pentru a obtine cel mai bun raport cost/beneficiu” sau „Exista materiale cu adevarat ieftine? Cat ne costa, de fapt, calitatea scazuta a unui echipament?”.

Imi propun sa va raspund la intrebarile legate de racordarea la reteaua de energie electrica, solutii pentru energia regenerabila si generarea distribuita, executarea lucrarilor de alimentare cu energie electrica, solutiile optime pentru instalatii electrice interioare si de utilizare, incheierea contractului de furnizare a energiei electrice, eligibilitate, deschiderea pietei de energie electrica pentru consumatorii casnici si agenti economici mici consumatori, drepturi si obligatii in derularea contractului de distributie a energiei electrice, tarife de energie electrica activa si reactiva, piata reglementata de energie electrica, furnizorul de ultima instanta, imbunatatirea factorului de putere in scopul reducerii facturii de energie si a pierderilor de energie etc.


Si tot pentru a va oferi instrumentele de care aveti nevoie pentru cele mai bune alegeri legate de serviciile de energie electrica, imi propun sa va prezint, ori de cate ori voi avea ocazia, acele produse, echipamente, materiale a caror performanta o pot confirma prin experienta operationala pe care o am. Sper ca acesta sa fie un loc de intalnire pentru consumatori, furnizori de servicii de calitate, profesionisti din energie si surse utile de informare pentru fiecare vizitator. 

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru initiativa! Mult succes!
    Stoian Constantin

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, va invit sa participati la discutii pentru ca toate punctele de vedere ne vor ajuta sa construim o imagine de ansamblu reala a sectorului energetic romanesc.

    RăspundețiȘtergere