luni, 14 aprilie 2014

Pierderi tehnice si netehnice de energie electrica

Saptamana trecuta “Energy report” anunta ca 32 de parlamentari, membri ai Partidului Social Democrat au elaborat un proiect de lege potrivit caruia furnizorilor de energie electrica si termica li se interzice facturarea catre consumatori a pierderilor din retelele de furnizare, incasarile in avans, recalcularile si taxele de rezervare, consumatorii urmand sa achite exclusiv cantitatea de energie consumata, atestata de contoarele functionale, autorizate metrologic”.

Vazuta din partea consumatorilor de energie electrica si termica, fara sa tina cont de realitatile economice si sociale (si uneori chiar politice), initiativa poate fi considerata salutara! Din pacate, este total nerealista!

Legile fizicii stabilesc, fara echivoc, ca in orice retea (electrica, de agent termic, de gaze, apa etc) in procesul de distributie a utilitatilor exista pierderi tehnice, dat fiind topologia si starea retelei, fenomenele fizice care au loc in retea samd. In afara de pierderi tehnice, in retelele electrice (nu ma refer la alte tipuri de retea pentru ca nu am expertiza in acele domenii) exista si pierderi netehnice, comerciale, cea mai mare parte din acestea fiind reprezentate de sustrageri de energie electrica, prin racordare ilegala la retea.

In ciuda faptului ca prevederile legale actuale exprima clar faptul ca furtul de energie electrica prin racordari ilegale constituie o infractiune, anual inregistram mii de cazuri de frauda, identificate si directionate catre organele de cercetare penala.

Doar in primul trimestru, in regiunea Oltenia, au fost identificate, impreuna cu reprezentanti ai Politiei si Jandarmeriei si transmise catre organele de cercetare penala 449 cazuri de bransari ilegale. Pierderile inregistrate nu vor fi probabil niciodata recuperate, deoarece majoritatea celor depistati in astfel de cazuri sunt persoane fara venituri, cu o situatie sociala extrem de precara...

Acest lucru demonstreaza ca situatia in teren este diferita! Ca prioritatile noastre legislative ar trebui, intr-o maniera realista, sa se concentreze pe reducerea situatiilor descrise mai sus. Aceste situatii nu genereaza doar pierderi de energie, ci sunt un adevarat pericol pentru viata oamenilor, pentru securitatea bunurilor, deoarece pot provoca incendii devastatoare si afecteaza calitatea energiei electrice in casa fiecaruia dintre noi (provoaca fluctuatii de tensiune, intreruperi de energie etc).

Intreaga comunitate energetica se concentreaza, in aceasta perioada, pe implementarea conceptului de „ Smart Metering”, cu ajutorul caruia vor putea fi citite la distanta contoarele de energie electrica, la ce perioada va dori legiuitorul (probabil ca la un moment dat vom avea citiri orare pentru ca acesta este trendul in piata). Nu va mai fi necesara facturarea consumului estimat, anticipat, in avans etc. Romania si-a asumat ca va implementa acest concept la 80% din consumatorii de energie electrica pana in anul 2020, deci, in mai putin de 6 ani, vom fi in stare sa generam servicii la nivelul initiativei parlamentare despre care facem vorbire.
Pana atunci, cred ca putem gasi o zona de interes comun: bunastarea si servicii de calitate, in raport cu realitatea si costul asociat.

luni, 7 aprilie 2014

Schimbarea incepe cu noi!

In martie 2007, in orasul Sydeny, a avut loc o manifestare simbolica, cu scopul de trage un semnal de alarma impotriva incalzirii globale. Acest eveniment a capatat o amploare la nivel global si a dat nastere proiectului “Ora Pamantului”, proiect care si-a propus informarea si responsabilizarea elevilor si a intregii comunitati cu privire la necesitatea actionarii impreuna, cu scopul de a rezolva aceste probleme grave. 

Depinde de fiecare dintre noi ca viata noastra, a fiecaruia, sa se desfasoare intr-un mediu curat.

In ultimii 5 ani, elevii si profesorii Colegiului Tehnic “Ion Mincu” din Slatina au participat cu mult entuziasm la Campania “Ora Pamantului”, actiunea lor urmand exemplul oamenilor din toata lumea. In 2014, la fel ca si in anii precedenti, CEZ Distributie, prin parteneriatul incheiat cu Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Slatina, a participat la aceasta initiativa, monitorizand consumul de energie in data de 29 martie 2014 intre orele 20.30 si 21.30. A fost constata o reducere de 2.30% (561KWH) comparativ cu energia consumata in acelasi interval orar in data de 22 martie 2014.

Acest rezultat, desi poate parea nesatisfacator reprezinta un prim pas catre a avea o lume mai responsabila.
La aceasta frumoasa initiativa, care vrea doar sa traga un semnal de atentie, eu cred ca putem adauga initiative legate mai pragmatic de utilizarea eficienta a energiei electrice. 

Cu 1 KWh putem rezolva mai multe probleme: nu trebuie neaparat sa stingem lumina, trebuie doar sa folosim becuri economice! Vom obtine acelasi flux luminous cu consum energetic redus. Si asta o putem face fiecare dintre noi, in fiecare zi!