luni, 7 aprilie 2014

Schimbarea incepe cu noi!

In martie 2007, in orasul Sydeny, a avut loc o manifestare simbolica, cu scopul de trage un semnal de alarma impotriva incalzirii globale. Acest eveniment a capatat o amploare la nivel global si a dat nastere proiectului “Ora Pamantului”, proiect care si-a propus informarea si responsabilizarea elevilor si a intregii comunitati cu privire la necesitatea actionarii impreuna, cu scopul de a rezolva aceste probleme grave. 

Depinde de fiecare dintre noi ca viata noastra, a fiecaruia, sa se desfasoare intr-un mediu curat.

In ultimii 5 ani, elevii si profesorii Colegiului Tehnic “Ion Mincu” din Slatina au participat cu mult entuziasm la Campania “Ora Pamantului”, actiunea lor urmand exemplul oamenilor din toata lumea. In 2014, la fel ca si in anii precedenti, CEZ Distributie, prin parteneriatul incheiat cu Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Slatina, a participat la aceasta initiativa, monitorizand consumul de energie in data de 29 martie 2014 intre orele 20.30 si 21.30. A fost constata o reducere de 2.30% (561KWH) comparativ cu energia consumata in acelasi interval orar in data de 22 martie 2014.

Acest rezultat, desi poate parea nesatisfacator reprezinta un prim pas catre a avea o lume mai responsabila.
La aceasta frumoasa initiativa, care vrea doar sa traga un semnal de atentie, eu cred ca putem adauga initiative legate mai pragmatic de utilizarea eficienta a energiei electrice. 

Cu 1 KWh putem rezolva mai multe probleme: nu trebuie neaparat sa stingem lumina, trebuie doar sa folosim becuri economice! Vom obtine acelasi flux luminous cu consum energetic redus. Si asta o putem face fiecare dintre noi, in fiecare zi!

2 comentarii:

  1. Local poate ca se consuma mai putin, insa productia de energie electrica din sistem nu s-a redus. Asta este partea problematica.
    Degeaba fac eficientizare energetica in casa sau la nivel local, daca consumul la nivel de sistem creste in timp.
    Energia "verde" din cate am inteles nu este chiar asa de verde, cel putin in cazul microhidrocentralelor. Restul surselor de energie "verde" au deficienta majora ca nu se pot controla din punctul de vedere al productiei, nu atunci produc energie maxima cand ar fi nevoie din punctul de vedere al consumului.

    Poate ar trebui redusa ponderea surselor de energie poluante si consumatoare de resurse scumpe in favoarea surselor "verzi"
    In afara de asta si reducerea consumului prin eficientizare energetica, masuri de imbunatatirea factorului de putere, etc.

    Becurile "economice" contin aceea electronica care poate avea influenta negativa. La tehnologia cu led-uri nu stiu ce contin de exemplu langa diodele luminescente acele becuri in tehnologie led, care se pot utiliza in duliile clasice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru comentariu!

    Observatiile dvs sunt corecte, dat fiind ca suntem la inceput de drum cu Eficienta Energetica. De cativa ani buni au existat cateva incercari sa cream un sistem, care sa identifice cai de crestere a eficientei si sa le aplice in sens sustenabil. Cu exceptia unor actiuni disparate (in care doar cativa manageri au investit in eficienta energetica, pe baza rezultatelor auditului energetic) in Romania doar de curand a inceput sa se contureaza o politica serioasa legata de eficienta.

    La consumatorii de energie electrica cea mai buna metoda de benchmarking este cea care compara cantitatea de energie electrica pe produs finit: KWh/unitate de produs si nu cost/unitate de produs.
    Diferenta intre cele doua este uriasa: consumatorii pot fi nemultumiti de costul energiei pe unitate de produs, dar, in acest cost, poate fi ascunsa o lipsa de eficienta.

    Balansarea consumului cu productia este o provocare interesanta si, dupa cum ati observat, presa, in ultimii doi ani, a punctat deseori acest aspect: Romania nu are capacitatea sa echilibreze productia din regenerabile (in special eolian si fotovoltaic). Transelectrica a tras semnalul de alarma de nenumarate ori. In lume deja se discuta de stocarea energiei electrice (avem un proiect pilot si in Romania). Parerea mea este ca suntem doar la inceputul revolutiei in energie.

    RăspundețiȘtergere