vineri, 22 august 2014

Se apropie cel mai important eveniment sportiv din Oltenia, energizat de Grupul CEZ in Romania – Maratonul Olteniei

Oltenia, o regiune inca neexploatata la adevarata sa valoare, ascunde o serie de surprize placute. Pe noi ne-au cucerit imprejurimile municipiului Valcea, acolo unde anul trecut am organizat primul eveniment sportiv de mare anvergura din intreaga regiune.

In cadrul primei editii a Maratonului Olteniei, mai mult de 250 de persoane au pedalat pe cele doua trasee de 31 km si respectiv 51 km, pentru a asigura echipament sportiv elevilor Scolii Generale Nr. 1 „Take Ionescu” din Ramnicu Valcea. Entuziasmul, atmosfera inedita a competitiei, dar si satisfactia in urma contributiei la o cauza sociala ne-au determinat sa transformam evenimentul intr-o traditie, care energizeaza regiunea Olteniei.

Anul acesta, ne-am propus sa aducem si mai multe surprize iubitorilor de sport, carora le-am pregatit doua zile de competitii, una de ciclism, iar cealalta de alergare. Pentru aceia care nu vor neaparat sa isi testeze forta si aptitudinile, dar le place sa pedaleze, evenimentul include si sectiunea Family, in care puteti face o plimbare cu bicicleta pe strazile din Ramnicu Valcea alaturi de cei dragi.

Anul trecut, cu ocazia primei editii am intalnit o multime de oameni frumosi, ambitiosi, cu vise mari si pasiuni frumoase, care ne-au multumit pentru organizarea Maratonului care a energizat Oltenia, competitie de care locuitorii regiunii noastre, adepti ai unui stil de viata sanatos, aveau atat de multa nevoie, iar faptul ca anul acesta am reusit sa il transformam intr-o traditie, ne bucura nespus de mult.



Maratonul Olteniei este unul dintre proiectele de suflet atat pentru mine, cat si pentru angajatii Grupului CEZ in Romania, deoarece reflecta eforturile noastre de a atinge performanta atat in activitatea zilnica, cat si in timpul liber, in timp ce dimensiunea caritabila a evenimentului reflecta dorinta noastra de a fi un partener implicat si responsabil.

Fondurile colectate in urma competitiei, a carui start se va da in ultimul week-end al lunii august, pe 30 si 31 in parcul Zavoi din Ramnicu Valcea, vor fi donate Anei Maria si Dorinei, doua tinere eleve constiincioase din comuna Ciresu, judetul Mehedinti, cu ambitie si vise mari, care fara sprijinul nostru nu isi pot continua studiile, intrucat ar reprezenta o provocare financiara mult prea mare fata de posibilitatile familiilor acestora.

Asadar, va invit sa petrecem impreuna un week-end inedit si sa transformam impreuna kilometrii in energie pentru bine!


Traseul competitiilor, regulamentul de inscriere, programul celor 2 zile, detalii despre regulamentul concursului si premii pot fi consultate accesand www.maratonulolteniei.ro si www.facebook.com/maratonulolteniei.

joi, 15 mai 2014

Securitate electrica, partea a II-a

Daca intelegem natura fenomenului electricitatii, atunci putem intelege si ce anume creeaza pericolele electrice si, respectiv, evitarea lor. Un pericol poate exista oricand corpul uman poate deveni calea electricitatii spre pamant. Indiferent daca tensiunea electrica este inalta sau joasa, curentul electric poate cauza rani grave sau chiar moartea, daca strabate corpul uman.

PERICOLE ELECTRICE

Electricitatea nu este periculoasa daca este folosita cu atentie. Totusi, in multe cazuri, in special in constructii, firele electrice pot sa nu fie izolate. Mai mult, echipamentul electric si firele electrice pot deveni periculoase in urmatoarele situatii:
  •  sunt deteriorate
  •  nu sunt instalate corect
  •  nu sunt intretinute corect
  •  nu sunt folosite corect
  •  sunt avariate 

Aceste situatii pot crea pericole electrice. Desi unele pericole electrice nu pot fi observate, exista totusi unele semne dupa care trebuie sa ne conducem. De asemenea, exista cateva reguli care ne apara de pericole electrice:

  • Trebuie sa stii unde se afla intrerupatorul oricarui echipament electric pe care il folosesti. Cere instructiuni privind operarea oricarui echipament electric pe care nu il cunosti. Niciodata nu conecta echipament sau aparat electric, care are semnul "Avariat".
  • Ai grija ca firele electrice, sau prelungitorul sa nu treaca prin apa, sau deasupra ei. Niciodata nu te atinge de un aparat electric, daca mainile sau picioarele tale sunt in contact cu apa. Niciodata nu folosi echipament electric afara daca ploua.
  • Daca se arde o siguranta, atunci muta echipamentul electric la un alt circuit. Daca se arde siguranta, din nou,  atunci cheama un electrician sa verifice circuitul.
  • Pastreaza prelungitoarele in mod corespunzator, pentru a preveni deteriorarea lor. Arunca si ignora orice fire electrice, care au izolatia deteriorata, sau care nu o au deloc. Nu amplasa prelungitoarele in zonele in care automobilele ar putea trece peste ele.
  • Deconecteaza aparatele electrice inainte de a le muta, ajusta, curata sau repara. Numai electricienii calificati trebuie sa opereze cu reparatia obiectelor electrice si a firelor electrice.

DACA  ARE LOC UN ACCIDENT:

Daca esti prima persoana care a sosit la locul unui accident electric, fii extrem de atent! Exista posibilitatea sa mai existe fire si echipamente electrice sub tensiune prin apropiere. Nu deveni urmatoarea victima. Inainte de a face ceva: 

  • Suna si cheama ajutoare calificate. Nu permite altor persoane sa faca ceva pana cand nu este deconectata energia electrica.  
  • Daca victima nu se mai afla in contact cu sursa de energie electrica, atunci ea trebuie miscata intr-un loc sigur. Ofera primul ajutor, daca este necesar.
  • Daca victima inca este in contact cu o sursa de energie electrica de tensiune joasa ( 0.4 kV), cauta repede intrerupatorul, sau sursa de energie electrica si deconecteaz-o, daca este posibil.
  • Daca nu este posibil punctul de mai sus, atunci poti incerca sa separi victima de sursa de energie electrica cu ajutorul unui obiect uscat, care nu conduce electricitatea, sau cu un alt material izolator.
  • Nu atinge victima daca ea se afla inca in contact cu sursa de energie electrica. Desi multe materiale nu conduc electricitatea la orice tensiune, ele trebuie sa fie uscate.
  • Daca este imposibil sa separi victima de sursa electrica de joasa tensiune, atunci nu te apropia, si nu permite altor persoane sa o faca.
  • Daca in accident sunt implicate fire de tensiune inalta (mai mult de 0.4 kV), insusi pamantul pe care stai poate fi un pericol. Pastreaza o distanta de cel putin 10 metri si nu permite altor persoane sa se apropie, pana cand nu vin persoanele calificate in ajutor.
  • Daca te afli intr-un automobil, sau intr-un vehicul care se afla in contact cu electricitatea, nu te misca din loc. Esti in mai multa siguranta acolo unde te afli. Daca vei incerca sa parasesti vehiculul, tu poti deveni o cale pentru electricitate de a ajunge in pamant. Daca, totusi, trebuie sa parasesti vehiculul care este in contact cu electricitatea, din cauza unui incendiu sau a unei posibile explozii, nu te atinge de automobil si pamant in acelasi timp.




joi, 8 mai 2014

Securitatea electrica

Citeam zilele trecute despre un adolescent din Bucuresti, care a murit dupa ce s-a electrocutat in zona Garii Baneasa, in timp ce voia sa faca fotografii. Am inteles, din articol, ca acesta nu a fost un caz izolat, ca spitalele se confrunta cu multiple cazuri de tineri, mare parte baieti de varsta scolara, electrocutati, cu leziuni masive de arsura si traumatisme asociate. Tragic, dar previzibil!

Incerc, de ceva vreme, sa trag un semnal de alarma in legatura cu pericolul pe care-l reprezinta instalatiile electrice atunci cand nu sunt corect executate, sau cand regulile de baza privind utilizarea instalatiilor nu sunt cunoscute, sau, mai rau, sunt ignorate. Cu siguranta nu am facut suficiente demersuri, vocea mea nu a fost auzita si de aceea simt nevoia sa mai trag odata SEMNALUL DE ALARMA!

Dragi parinti, profesori, autoritati locale! Sa gasim impreuna modalitatea de a invata copiii nostri sa se apere de pericolul electrocutarii!

Dragi tineri! Viata este cel mai frumos dar pe care l-ati primit! Pretuiti ceea ce aveti in mod responsabil. Pretul este infim: cunoasterea si respectarea regulilor de protectie impotriva electrocutarii!

ELECTRICITATEA: Ce stim despre ea? 

Nu este nevoie de o tensiune inalta, sau de o intensitate mare pentru a ucide pe cineva. In fiecare an, electricitatea ucide sute de persoane acasa si la locul de munca si mii de oameni sunt in pericol real, deoarece se afla in apropierea tensiunii electrice. Este nevoie de 1 000 miliamperi(mA) pentru a aprinde un bec electric de 100 W. In conditii ideale, doar 50 de miliamperi(mA) sunt de ajuns pentru a ucide.

Cum putem evita un soc electric?  Sa ne amintim regula de aur: NU ATINGE!
  • Electricitatea ia orice cale pentru a ajunge la pamant.
  • Electricitatea este un curent de electroni. Curentul de electroni este similar cu curentul de apa. Asa cum apa trece printr-un furtun, la fel electronii trec printr-un circuit (conductor electric). Electronii vor parasi circuitul numai daca vor gasi o cale mai buna (mai usoara, mai rapida) de a ajunge la pamant.
  • Electricitatea trece prin apa la fel de usor cum trece prin conductoarele  electrice, care transporta electricitatea in casele oamenilor. Corpul nostru este 70 % APA. Daca ne atingem de un circuit parcurs de curent si ne atingem de pamant in acelasi timp, atunci NOI DEVENIM CEA MAI SCURTA CALE SPRE PAMANT.
  • Daca tu devii o parte a caii spre pamant, electricitatea va trece prin tine cauzandu-ti rani grave, sau chiar decesul. Daca tu te atingi de un fir electric sub tensiune, in timp ce esti cu picioarele pe pamant, sau daca te atingi de ceva ce se afla pe pamant, atunci tu poti deveni cea mai scurta cale pentru electricitate spre pamant.
  • Un fir electric aruncat peste liniile electrice aeriene, sau un conductor rupt, care a cazut pe pamant, reprezinta oportunitati pentru electricitate de a ajunge la pamant, si aceste oportunitati sunt reale. Daca tensiunea sau intensitatea sunt destul de mari, chiar si izolarea de cauciuc a manusilor sau incaltamintei nu te vor proteja.
  • NU ATINGE UN FIR ELECTRIC CAZUT LA PAMANT!
  • Tesutul uman este un alt exemplu bun de conductor. Daca un material este un conductor de electricitate, el poate deveni calea electricitatii spre pamant. Daca devii o parte a caii electricitatii catre pamant, atunci curentul electric va trece instantaneu prin corpul tau. De cele mai multe ori, rezultatul trecerii curentului electric prin corpul omenesc inseamna DECES!
  • Daca porti manusi si incaltaminte cu izolare, atunci electricitatea ar putea sa nu treaca prin corpul tau spre pamant, adica tu devii un izolator. Totusi, daca tensiunea sau intensitatea sunt destul de mari, chiar si izolarea prin/cu cauciuc nu te va proteja. Spre exemplu, rotile de cauciuc ale unui automobil nu pot fi folosite ca izolator, deoarece tensiunea inalta poate sa le sparga, astfel permitand curentului electric trecerea in pamant.

Sa nu uitam! Fiecare meserie are riscurile ei! Exista oameni care stau fata in fata cu instalatiile electrice zi de zi. Exploateaza, intretin si repara instalatii electrice, pentru ca noi sa ne putem bucura de toate beneficiile pe care ni le ofera energia electrica. Ei sunt cei care, in momentul in care se intrerupe curentul electric in casa noastra, in scoala noastra, in uzina noastra identifica locul defect si repara, refac alimentarea cu energie electrica. Ei cunosc cel mai bine regulile, pe care vi le-am dezvaluit si le respecta cu sfintenie! Numai asa pot sa se intoarca acasa la familia si la copiii lor sanatosi!

( va urma)


luni, 14 aprilie 2014

Pierderi tehnice si netehnice de energie electrica

Saptamana trecuta “Energy report” anunta ca 32 de parlamentari, membri ai Partidului Social Democrat au elaborat un proiect de lege potrivit caruia furnizorilor de energie electrica si termica li se interzice facturarea catre consumatori a pierderilor din retelele de furnizare, incasarile in avans, recalcularile si taxele de rezervare, consumatorii urmand sa achite exclusiv cantitatea de energie consumata, atestata de contoarele functionale, autorizate metrologic”.

Vazuta din partea consumatorilor de energie electrica si termica, fara sa tina cont de realitatile economice si sociale (si uneori chiar politice), initiativa poate fi considerata salutara! Din pacate, este total nerealista!

Legile fizicii stabilesc, fara echivoc, ca in orice retea (electrica, de agent termic, de gaze, apa etc) in procesul de distributie a utilitatilor exista pierderi tehnice, dat fiind topologia si starea retelei, fenomenele fizice care au loc in retea samd. In afara de pierderi tehnice, in retelele electrice (nu ma refer la alte tipuri de retea pentru ca nu am expertiza in acele domenii) exista si pierderi netehnice, comerciale, cea mai mare parte din acestea fiind reprezentate de sustrageri de energie electrica, prin racordare ilegala la retea.

In ciuda faptului ca prevederile legale actuale exprima clar faptul ca furtul de energie electrica prin racordari ilegale constituie o infractiune, anual inregistram mii de cazuri de frauda, identificate si directionate catre organele de cercetare penala.

Doar in primul trimestru, in regiunea Oltenia, au fost identificate, impreuna cu reprezentanti ai Politiei si Jandarmeriei si transmise catre organele de cercetare penala 449 cazuri de bransari ilegale. Pierderile inregistrate nu vor fi probabil niciodata recuperate, deoarece majoritatea celor depistati in astfel de cazuri sunt persoane fara venituri, cu o situatie sociala extrem de precara...

Acest lucru demonstreaza ca situatia in teren este diferita! Ca prioritatile noastre legislative ar trebui, intr-o maniera realista, sa se concentreze pe reducerea situatiilor descrise mai sus. Aceste situatii nu genereaza doar pierderi de energie, ci sunt un adevarat pericol pentru viata oamenilor, pentru securitatea bunurilor, deoarece pot provoca incendii devastatoare si afecteaza calitatea energiei electrice in casa fiecaruia dintre noi (provoaca fluctuatii de tensiune, intreruperi de energie etc).

Intreaga comunitate energetica se concentreaza, in aceasta perioada, pe implementarea conceptului de „ Smart Metering”, cu ajutorul caruia vor putea fi citite la distanta contoarele de energie electrica, la ce perioada va dori legiuitorul (probabil ca la un moment dat vom avea citiri orare pentru ca acesta este trendul in piata). Nu va mai fi necesara facturarea consumului estimat, anticipat, in avans etc. Romania si-a asumat ca va implementa acest concept la 80% din consumatorii de energie electrica pana in anul 2020, deci, in mai putin de 6 ani, vom fi in stare sa generam servicii la nivelul initiativei parlamentare despre care facem vorbire.
Pana atunci, cred ca putem gasi o zona de interes comun: bunastarea si servicii de calitate, in raport cu realitatea si costul asociat.

luni, 7 aprilie 2014

Schimbarea incepe cu noi!

In martie 2007, in orasul Sydeny, a avut loc o manifestare simbolica, cu scopul de trage un semnal de alarma impotriva incalzirii globale. Acest eveniment a capatat o amploare la nivel global si a dat nastere proiectului “Ora Pamantului”, proiect care si-a propus informarea si responsabilizarea elevilor si a intregii comunitati cu privire la necesitatea actionarii impreuna, cu scopul de a rezolva aceste probleme grave. 

Depinde de fiecare dintre noi ca viata noastra, a fiecaruia, sa se desfasoare intr-un mediu curat.

In ultimii 5 ani, elevii si profesorii Colegiului Tehnic “Ion Mincu” din Slatina au participat cu mult entuziasm la Campania “Ora Pamantului”, actiunea lor urmand exemplul oamenilor din toata lumea. In 2014, la fel ca si in anii precedenti, CEZ Distributie, prin parteneriatul incheiat cu Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Slatina, a participat la aceasta initiativa, monitorizand consumul de energie in data de 29 martie 2014 intre orele 20.30 si 21.30. A fost constata o reducere de 2.30% (561KWH) comparativ cu energia consumata in acelasi interval orar in data de 22 martie 2014.

Acest rezultat, desi poate parea nesatisfacator reprezinta un prim pas catre a avea o lume mai responsabila.
La aceasta frumoasa initiativa, care vrea doar sa traga un semnal de atentie, eu cred ca putem adauga initiative legate mai pragmatic de utilizarea eficienta a energiei electrice. 

Cu 1 KWh putem rezolva mai multe probleme: nu trebuie neaparat sa stingem lumina, trebuie doar sa folosim becuri economice! Vom obtine acelasi flux luminous cu consum energetic redus. Si asta o putem face fiecare dintre noi, in fiecare zi!

luni, 31 martie 2014

Cat costa, de fapt... factura la energie electrica?

Una din dorintele mele dintotdeauna a fost sa stabilesc referentiale si sa fac comparatii: mai bine, mai rau, mai mult, mai putin, iar apoi sa caut explicatii, care sa contribuie cate putin la invatarea mea zilnica. In Ziarul Financiar, din data de 24 Martie, Cristina Rosca a facut o analiza privind costurile zilnice, pe care si le permite romanul, analiza intitulata sugestiv: “Cu salariul pe o luna un roman isi cumpara 15 cosuri cu alimente. Un german isi permite de trei ori mai mult

Mi-a placut modul de abordare a problemei, cat si concluzia: desi oamenii incearca sa rationalizeze consumul, factura creste. La majoritatea alimentelor (cu cateva exceptii, desigur) preturile din Romania nu sunt cele mai mici din Europa, in timp ce salariul mediu este printre cele mai reduse din Europa.

De ce nu am extinde aceasta analiza si la energia electrica? Exista cateva intrebari care, inca nu au beneficiat de un raspuns adecvat in fata consumatorului de energie electrica. Una dintre intrebarile corecte ar fi: cate facturi medii de electricitate poate plati un roman cu salariul mediu din Romania? Sau parafrazand articolul de care aminteam, putem reformula astfel:


 “Cu salariul pe o luna un roman isi plateste  18,67  facturi la electricitate. Un german plateste 54 de facturi.”


UM
Romania
Germania

Consum mediu lunar
KWh
150
150

Pret mediu unitar pe factura de  electricitate
EUR
0.131
0.25
1.9
Factura medie la electricitate
EUR
19.65
37.5






Salar mediu net *
EUR
367
2050






Cate facturi se pot achita cu un salariu mediu?
nr.
18.7
54.7
2.9
*Sursa : Wikipedia



UM
Romania
lei/KWh
Romania
EUR?
%
pret energie
lei/KWh
0.4199
0.0933
70.74%
pret cogenerare
lei/KWh
0.0184
0.0041
3.10%
pret certificat verde
lei/KWh
0.0357
0.0079
6.02%
acciza en. electrica
lei/KWh
0.0047
0.0011
0.80%
TVA
lei/KWh
0.1149
0.0255
19.35%
Pret mediu de facturare
lei/KWh
0.5937
0.1319
100.00%

Concluzia? Situatia prezentata in Ziarul Financiar, referitoare la cosul pe care si-l poate permite un roman, se pastreaza si in cazul energiei electrice. Puterea de cumparare a unui german este de 2,9 ori mai mare fata de cea a unui roman si atunci cand este vorba de factura de electricitate. Cu un amendament: media consumului de electricitate la consumatorii casnici in Germania NU ESTE de 150 KWh/luna, ci este dubla sau chiar tripla.

Pentru a scadea valoarea facturii de electricitate nu este necesar (sau suficient) sa fie redus tariful la energie electrica, sau celalalte taxe si accize, desi in plan politic se poate decide si aceasta strategie. Nu as miza foarte tare pe acest mod de reducere a facturii.
As miza, insa, pe reducerea facturii prin utilizarea eficienta a energiei de catre fiecare dintre noi; utilizarea energiei electrice intr-o maniera responsabila poate sa conduca la reducerea facturii de electricitate.

Un exemplu elocvent este inlocuirea unui frigider achizitionat acum 10 ani cu unul nou din clasa energetica A++: doar aceasta inlocuire va poate aduce 1 luna de consum mediu de energie electrica fara sa platiti. Cum? Sa facem un calcul simplu:

§ Consum mediu lunar de energie electrica: 150 KWh
§  Factura medie lunara la electricitate in prezent: 88,4 lei respectiv  19,65 EUR
§  Economisire anuala prin achizitia unui frigider clasa energetica A++ : 16 KWh/luna (194 KWh/an)
§  Consum mediu lunar de energie electrica cu noul frigider: (150 – 16) Kwh/luna=134 KWh/luna)
§  Factura medie la electricitate in viitor: 79,5 lei resp 17,7 EUR
§  Economisire anuala: 194 KWh reprezentand 115 lei , respectiv  25,59 EUR


CONCLUZIA: fata de situatia curenta, veti consuma intr-un an energia pe care astazi o consumati doar in 10,7 luni si veti plati doar ceea ce platiti astazi pentru 10,7 luni.

Doresc sa mai transmit un mesaj consumatorilor de energie electrica: VA ROG SA NU MA CREDETI PE CUVANT! VERIFICATI VERIDICITATEA SPUSELOR MELE!  Cu cat va veti convinge mai repede, cu atat confortul dumneavoastra va spori !

Acesta a fost doar un exemplu si va promit sa revin pe viitor cu exemple similare, care sa va ajute sa luati decizii intelepte privind consumul de energie electrica.



miercuri, 26 martie 2014

Investitii, investitii, investitii….


Am citit astazi un articol foarte interesant in Business Magazin, intitulat “Sapte tendinte critice emergente in infrastructura in 2014”, scris de Daniela Nemoianu, Partener Executiv la KPMG Romania, care incearca, cu succes as spune eu, sa ridice valul de ceata de pe problemele care ar trebui sa-i preocupe pe toti actorii mediului economic romanesc; unde trebuie sa investim? Sunt investitiile in infrastructura necesare si prioritare? Cine va suporta costul acestor investitii? Cati dintre cei care ar trebui sa suporte aceste costuri isi pot permite efortul?
Eu as vrea sa aduc subiectul in zona retelei electrice de distributie si sa incerc sa aprofundez analiza.

Reteaua electrica (RE in mai toate documentele oficiale) este, elementar vorbind, o infrastructura formata din conductoare de legatura intre locul unde se produce energia electrica si locul unde aceasta se consuma. Tehnic avem doua sisteme de retea lucrand impreuna: Reteaua Electrica de Transport (RET), administrata de SNTEE Transelectrica si Reteaua Electrica de Distributie (RED), administrata in Romania de 8 Operatori de Distributie zonali.


Reteaua electrica este un monopol natural, iar activitatea de distributie a energiei electrice este reglementata. Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) este institutia statului roman, care are rolul (printre altele) de a stabili, coordona si monitoriza principiile, regulile si indicatorii de performanta in activitatea de distributie a energiei electrice. Reteaua electrica are caracter de utilitate publica in sensul ca deserveste comunitatea in regim nediscriminatoriu si este parte integranta din infrastructura locala si regionala.

Investitiile in infrastructura electrica se refera cu precadere la investitii in retelele electrice de inalta, medie si joasa tensiune, cu scopul de a asigura continuitatea in alimentarea cu energie electrica a tuturor consumatorilor, in conditii de calitate, securitate si eficienta economica.

Volumul de instalatii electrice in zona deservita de CEZ Distributie este remarcabil: 9286 Km retea de 110 KV (imaginati-va, cu aproximatie, o retea lunga din Craiova pana la Tokyo), 21454 Km retea de medie tensiune (o retea care ar da ocol Romaniei de aproape 7 ori) si 56261 Km retea de joasa tensiune (o retea care ar ocoli Terra, la nivelul ecuatorului, o data si jumatate). Toate aceste instalatii electrice asigura alimentarea cu energie electrica a 1,4 milioane de clienti, consumatorii de energie electrica inregistrand un consum anual de 8334 milioane KWh. Vechimea medie a retelei electrice din zona de operare CEZ este, in medie, de 40 - 45 de ani, in consecinta, se apropie de durata de viata, necesitand investitii serioase de modernizare si retehnologizare.

Dupa privatizare (anul 2005), CEZ Distributie a investit, in medie, 50 milioane de EURO anual in reteaua de distributie din zona Olteniei si, dupa estimarile noastre, am reusit sa modernizam 15% din volumul de instalatii aflat in administrare. Tot acest efort investitional ar urma (teoretic) in conformitate cu metodologia de stabilire a tarifului de distributie a energiei electrice, sa fie remunerat de catre ANRE prin cresterea corespunzatoare a tarifului de distributie si ar trebui sa fie regasit in factura de energie electrica la consumatorul final. Cine urmeaza sa suporte acest cost?
Beneficiarul efortului investitional este Consumatorul de energie electrica, care poate, in urma reabilitarii retelei electrice, sa primeasca servicii de distributie a energiei electrice la nivelul asteptat de calitate: cu un numar redus de intreruperi (SAIFI) si cu o durata medie de intreruperi diminuata (SAIDI). In consecinta, cresterea calitatii vine la pachet cu costul acesteia. 

Este pregatit consumatorul sa suporte cresterea calitatii? Eu cred ca da, cu conditia sa comunicam transparent, sa explicam nevoia de investitii si riscul intarzierii lor. De asemenea, este imperios necesar sa intelegem ca decizia de a investi in infrastructura electrica este o decizie pe termen lung si deciziile locale si regionale nu pot fi eficiente si eficace in absenta unei strategii nationale.
2014 va trebui sa fie un an decisiv: vom construi o strategie pentru viitorii 20 de ani ai Sectorului Energetic National si ne asteptam ca aceasta strategie sa balanseze resursele de care dispune Romania cu grija pentru un cer curat in viitor si cu un consum eficient si responsabil. Vom deschide usa inovatiilor tehnologice cu aplicatii in energie pentru a putea beneficia de o crestere a calitatii serviciilor.
 
“O crestere de 10% in sumele alocate sectorului infrastructurii poate conduce la o crestere de 1% in productia unei tari.” (Business Magazin, “Sapte tendinte critice emergente in infrastructura in 2014”).

luni, 24 martie 2014

Declaratie de intentie

Incep cu o marturisire: prezenta mea in spatiul de blogging este o provocare pe care am cantarit-o indelung, dar pe care mi-am asumat-o total. Cel mai puternic argument a fost, probabil, acela ca energia are nevoie de voci care sa o explice, sa o traduca, sa o dezvolte si sa o dezbata. Iar in centrul sectorului energetic se afla si se va afla mereu el, Consumatorul.

M-am hotarat sa deschid un canal de comunicare cu toti aceia care isi doresc informatii despre modul in care energia electrica le poate impacta traiul zilnic, situatia economica, slujba, confortul de zi cu zi. Cunoasterea reglementarilor specifice distributiei si furnizarii energiei electrice a devenit o necesitate cotidiana. Presa abunda in stiri si interviuri legate de Sistemul Energetic National, volumul de informatii cu care se confrunta cititorul este foarte ridicat, iar acesta trebuie sa aiba instrumentele de a interpreta informatiile ca simplu consumator de energie electrica. Mi-am propus un spatiu in care Consumatorul sa aiba un acces facil la informatia relevanta pentru el.

Voi folosi dialogul cu voi pentru a identifica si sprijini acele zone de interes in care legislatia specifica necesita explicatii, dar si moduri de aplicare spre beneficiul Consumatorului, in situatii obisnuite, dar si exceptionale, pentru ca aud adeseori intrebari precum „Cum poate clientul sa beneficieze de prevederile legale in domeniu?”, „Exista cai de imbunatatire?”, „Ce diferente exista intre sistemul din Romania si cel aplicat in alte tari?”. Destul de rar, insa, aud si raspunsuri complete, pertinente si, mai ales, aplicabile.

Invit cu caldura sa mi se alature pe aceasta platforma si autoritatile publice locale pentru un dialog constructiv. De cele mai multe ori, in fata cetatenilor stau primarii si li se solicita informatii si sprijin in legatura cu racordarea la reteaua electrica, relatia cu operatorul local de distributie sau factura la electricitate. Speranta mea este ca voi putea fi un sprijin si pe aceasta cale pentru autoritatile publice locale.

Mi-ar placea sa reusim sa cream impreuna un spatiu pentru „idei de mai bine” in serviciul de distributie a energiei electrice, corelat cu pretul pe care suntem dispusi sa il platim. Sa raspundem la intrebari precum „Cum sa reducem factura la energie electrica?”, „Securitatea electro-energetica este un lux sau o necesitate?”, „Cum punem in practica eficienta energetica?” sau, altfel spus, „Exista cai de economisire a energiei la dispozitia tuturor?”, „Ce materiale ar trebui sa utilizam in constructia instalatiilor electrice pentru a obtine cel mai bun raport cost/beneficiu” sau „Exista materiale cu adevarat ieftine? Cat ne costa, de fapt, calitatea scazuta a unui echipament?”.

Imi propun sa va raspund la intrebarile legate de racordarea la reteaua de energie electrica, solutii pentru energia regenerabila si generarea distribuita, executarea lucrarilor de alimentare cu energie electrica, solutiile optime pentru instalatii electrice interioare si de utilizare, incheierea contractului de furnizare a energiei electrice, eligibilitate, deschiderea pietei de energie electrica pentru consumatorii casnici si agenti economici mici consumatori, drepturi si obligatii in derularea contractului de distributie a energiei electrice, tarife de energie electrica activa si reactiva, piata reglementata de energie electrica, furnizorul de ultima instanta, imbunatatirea factorului de putere in scopul reducerii facturii de energie si a pierderilor de energie etc.


Si tot pentru a va oferi instrumentele de care aveti nevoie pentru cele mai bune alegeri legate de serviciile de energie electrica, imi propun sa va prezint, ori de cate ori voi avea ocazia, acele produse, echipamente, materiale a caror performanta o pot confirma prin experienta operationala pe care o am. Sper ca acesta sa fie un loc de intalnire pentru consumatori, furnizori de servicii de calitate, profesionisti din energie si surse utile de informare pentru fiecare vizitator.